Lapsilisän sitominen indeksiin on hallituksen työvoitto

Lapsilisien sitominen indeksiin on suuri edistys, koska suhteellinen köyhyys pienten lasten perheissä on kasvanut. Ollaan kaukana niistä ajoista 1950-luvulta, jolloin suurperheen vanhempi pystyi elättämään perheensä lapsilisillä. Tuntuu siltä, että pitkään on pidetty ”lapsilisien” maksamista pakollisena pahana, jopa ehdotettiin hyvinä vuosina niiden porrastamista tulojen mukaan.

On hienoa, että hallitus on huomannut lapsilisien indeksikorotukset, ja uskaltanut hitaan talouskasvun aikana sitoa ne indeksiin. Lapsiperheet on yleensä ne, joilla talous on tiukimmalla, lainat suurimpia ja välttämättömään elatukseen menee eniten rahaa.  Lapsilisän määrän nosto edistää suoraan kulutuskysyntää ja on maksanut pian itse itsensä takaisin. Samoin lapset ovat ne, joille tämän maan tulevaisuus rakennetaan.

3 kommenttia artikkeliin “Lapsilisän sitominen indeksiin on hallituksen työvoitto”
 1. Sari Rautio sanoo:

  Tervehdys,
  nykyhallitus on monta muutakin hyvää korjausta tukimuotoihin, mm. minimiäitiyspäivärahan korotus ja opintotukiuudistus.
  Valmista ei vielä ole, mutta suunta on oikea.
  Sari

 2. Jarkko sanoo:

  Indeksiin sitominen on hyvä asia. Joten siirretään katseet tulevaan vuoteen. Unohtui hallitukselta katsella kokonaisuutta. Nyt ennustetaan, että kotitalouksien ostovoima pienenee erinäisten verokiristysten yms. johdosta. Eniten ostovoiman pienenemisestä kärsii matalapalkkaiset, joten taisi mennä laskutoimitukseksi 1+1 = -2

 3. kris1970 sanoo:

  Olen samaa mieltä Sarin kanssa, että totta kai minun kehuttava hallituksen linjaa, jossa on pätkätyöläisten sosiaalietuja saatu paremmaksi ja minimiäitiysloma-ajan palkkoja nostetuksi. Vielä olisi töitä, varsinkin omaishoidon tuen maksamisessa ja tasa-arvoisessa jakamisessa vanhempainvapaiden kohdalla.
  Hyvä, että myös Jarkko pitää indeksiin sitomisesta. Lama näkyy vielä, ja matalapalkka-aloille ei ole tulossa palkankorotuksia, ja verot ja maksut nousevat hitaan ja epävarman talouskasvun aikana. Sen lisäksi meillä on taas kasvava todellisten köyhien luokka, joilla on alkanut työllistämistöiden ja välitilamarkkinoiden ketjutus.
  Nykyinen verolinja ei kuitenkaan ole pahin mahdollinen: verotukseen voi itse vaikuttaa kuluttamalla vähemmän ja säästämällä energiassa, ja perusruoan saa itse tehtynä vähän edullisemmin. Sen sijaan kuntaverotuksen kiristyminen viittaa matalapalkkaisella kovempaan verotukseen. Siksi vihreät ovat ideoineeet tulonhankkimisvähennysten lisäämistä pienituloisimmille, että heille jäisi palkasta enemmän käteen.

Jätä kommentti

css.php