Pyhäinpäivän ja halloweenin eroista

On hyvä asia, että on kaksi pyhäinpäivää: toinen on viikkoa aiemmin oleva halloween, joka on lasten yökyläjuhla, ja toinen on se perisuomalainen hiljainen pyhäinpäivä. Niitä ei pidä sekoittaa keskenään. 

Oikeana pyhäinpäivänä kynttilät valaisevat hautausmaata. Kynttilälyhdyt ovat syttyneet. Kaikkialla on hiljaista ja pimeää. Hiljainen lumituisku peittää haudat. Perheet kävelevät hiljaisena. Poikani puristaa kättäni: isomummo on mennyt pois. Isopappaa ette tunteneet, mutta nimi luetaan hautakivestä. Tyttäreni on esikoulussa oppinut, että kynttilä viedään haudoille, ja hän sai valita kynttilälyhdyn.

Pyhäinpäivä on kaukana viime viikonlopun amerikkalaistuneesta halloweentunnelmista. Halloweenissa lasten kanssa veisteltiin kurpitsa ja sytytettiin sen sisälle kynttilä. Halloweenin vieton perheemme oppi amerikkalaisilta perhetutuilta, joiden luona on käyty viettämässä amerikkalaista halloweenia heidän ollessa Wiikissä tutkijoina. Se on oikeastaan lasten juhla. Kauhupuvustuksen sijaan sai onneksi laittaa minkä tahansa puvun päälleen, sai olla vaikka prinsessa tai peter pan tai merirosvo. Se on juhla, jossa on ilmapalloja ja sai hyvää syötävää, saa tehdä kivoja elonkorjuuseen liittyviä koristeita ja voi nähdä kavereita.

Halloween on eräänlainen karnevaalijuhla, elonkorjuujuhlan jatke, kekri, eikä sitä pidä sekoittaa oikeaan pyhäinpäivään.

Jätä kommentti

css.php